een prettigedynamiek

Het kerkgebouw kende een aantal logistieke knelpunten. Het aantal zitplaatsen in de kerkzaal was te laag, maar kon vanwege zijn complexe vorm niet eenvoudig worden uitgebreid. Om na de dienst koffie te drinken in het kleine souterrain, moest de hele gemeente via een smalle trap naar beneden. Er was dus behoefte aan een bredere trap tussen de kerkzaal en het souterrain, een grote ontmoetingsruimte en extra zitplaatsen in de kerkzaal.

bekijk meer projecten

markante architectuur

multifunctionele ruimte

Doordat recentelijk ten noorden van de kerk een groot voorzieningencentrum is gebouwd (Dok Zuid), is de oorspronkelijke achtergevel van de kerk een voorkant geworden. Om hier op in te spelen, is het souterrain aan die zijde uitgebouwd en voorzien van een entree met ontmoetingsruimte. Deze uitbreiding voegt zich naadloos in de markante architectuur van het gebouw. Door het dak van de uitbreiding schuin op te laten lopen en te beëindigen met een luifel, presenteert het gebouw zich uitnodigend naar het plein van Dok Zuid.

Waar voorheen smalle gangen waren, is nu één overzichtelijke en multifunctionele ruimte. De logistiek is sterk verbeterd doordat de trap naar de kerkzaal ruim twee keer zo breed is en drukke punten zoals koffiebar, toiletten en garderobe verder uit elkaar geplaatst zijn. Een nieuwe lift maakt het souterrain beter toegankelijk voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking.

In de kerkzaal is de kansel vervangen door een flexibel in te richten liturgisch centrum. Wij vonden het belangrijk om de opstelling van de banken te behouden, omdat deze karakteristiek is voor deze kerkzaal en architectonisch waardevol is. De asymmetrische vorm in combinatie met de dieptewerking van de kapel achter de kansel geven de ruimte een prettige dynamiek. De kapel kan gebruikt worden om de extra zitplaatsen te realiseren die incidenteel nodig zijn.

vrijblijvend kennismaken