ontwerp nieuwbouw, verbouwing en interieurs van kerkgebouwen  

Verbouwing Tabernakelkerk – NGK Apeldoorn

  • overzicht vanaf het noorden

 

De Tabernakelkerk kent een aantal logistieke knelpunten. Het aantal zitplaatsen in de kerkzaal is te laag, maar kan vanwege zijn complexe vorm niet eenvoudig worden uitgebreid. Na de dienst wordt er koffie gedronken in het souterrain, waarbij de hele gemeente via een smalle trap en een nauwe gang naar beneden moet. Er is dus behoefte aan een betere verbinding tussen de kerkzaal en het souterrain, een grote ontmoetingsruimte en extra zitplaatsen in de kerkzaal.

Een aantal jaar geleden is aan de noordzijde van de kerk een nieuw voorzieningencentrum gebouwd, Dok Zuid. Wat voorheen de achterkant van de kerk was, is nu een voorkant geworden. Om in te spelen op deze nieuwe situatie wordt het souterrain aan die zijde uitgebouwd en voorzien van een lichte, ruime entree en ontmoetingsruimte. De uitbreiding voegt zich naadloos in de markante architectuur van het gebouw. Door het dak van de uitbreiding schuin op te laten lopen en te beëindigen met een luifel, presenteert het gebouw zich uitnodigend naar het plein en de parkeerplaats van Dok Zuid.

De benauwde gangen maken plaats voor één overzichtelijke en multifunctionele ruimte. De logistiek wordt sterk verbeterd doordat de trap naar de kerkzaal ruim twee keer zo breed wordt en hotspots zoals koffiebar, toiletten en garderobe verder uit elkaar geplaatst worden. Een nieuw te plaatsen lift maakt het souterrain beter toegankelijk voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking.

In de kerkzaal wordt de kansel vervangen door een vrij in te richten liturgisch centrum. Wij vinden het belangrijk om de opstelling van de banken te behouden, omdat deze karakteristiek is voor deze kerkzaal en architectonisch waardevol is. De asymmetrische vorm in combinatie met de dieptewerking van de kapel achter de kansel geven de ruimte een prettige dynamiek. De kapel kan gebruikt worden om de extra zitplaatsen te realiseren die incidenteel nodig zijn. De entree van de kerkzaal wordt vergroot zodat deze kan fungeren als ontvangstruimte.

Reacties zijn gesloten.