ontwerp nieuwbouw, verbouwing en interieurs van kerkgebouwen  

Renovatie en uitbreiding Morgensterkerk

 

De opdracht was om met minimale middelen het gebouw te renoveren, de kerkzaal te moderniseren en ruimte te creëren voor een crèche, een kantoor, en een multifunctionele ontmoetingsruimte.
De kerk is in 1952 door architect Leo de Jonge ontworpen als noodkerk voor de Hervormde Kerk in Den Haag.  Gebouwd als  een typische exponent van de jaren vijftig, met een elegante staalconstructie, grote puien en een verfijnde houten gevelbekleding. Helaas is hier door meerdere verbouwingen en de stalen golfplaten die tegen de gevel zijn gemonteerd weinig meer van te zien. Het interieur was donker en hokkerig. Oorspronkelijk lag het gebouw prachtig als een vrijstaand gebouw in het Melis Stokepark. Als gevolg van het bouwen van grote complexen rond het kerkje en het woekerende groen, is het gebouw in een donkere hoek komen te liggen en is het nu nog nauwelijks zichtbaar vanaf de Melis Stokelaan.

Ontwerp
De strategie voor de uitbreiding en renovatie is om een overzichtelijke indeling te creëren en het gebouw zijn oorspronkelijke kwaliteiten terug te geven: eenvoudig, licht en verfijnd. Om de kosten van de verbouwing minimaal te houden wordt de huidige indeling zo veel mogelijk gehandhaafd. De belangrijkste ingreep bestaat uit het openbreken van de ontmoetingsruimte en het toevoegen van ramen. Dit geeft een gevoel van licht en ruimte in het gebouw. Door de uitbouw aan de noordzijde te plaatsen ontstaat er een gezellig pleintje voor de entree, wat gebruikt kan worden voor buitenactiviteiten. Het pleintje wordt omarmt door het gebouw, waardoor een mooie overgang van de openbare ruimte naar het interieur wordt gecreëerd. Een nieuwe luifel boven de grote ramen van de kerkzaal zorgt voor zonwering in de zomer en geeft het gebouw een uitnodigend karakter. De opbouw van de gevel refereert aan spel van verticale en horizontale houten delen uit het oorspronkelijke ontwerp uit de jaren vijftig.
Met minimale financiële middelen is het gebouw gerenoveerd, en wordt het door zowel de gebruikers als voorbijgangers positief gewaardeerd.

Gegevens
Opdrachtgever:               Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Den Haag Zuid
Architect:                           Van Kooten Architectuur
Aannemer:                        Bouwbureau De Wilde
Akoestiek:                         Het Geluidburo
Verlichting:                        Maas en Hagoort
Realisatie:                          2015

Reacties zijn gesloten.