ontwerp nieuwbouw, verbouwing en interieurs van kerkgebouwen  

Interieurontwerp Taborkerk Purmerend

 

De Taborkerk is de thuishaven van de Protestantse Gemeente Purmerend. Het gebouw dateert uit de jaren 70 en is volop in gebruik voor zowel de eigen vieringen als concerten en evenementen. De doelstelling van de opdrachtgever was om het donkere, gedateerde interieur aan te passen aan de liturgische, (multi)functionele en esthetische eisen van deze tijd.
De kerkzaal heeft de vorm van een tabernakel, en wordt gedefinieerd door het enorme zadeldak en de schuin weglopende wanden met aan beide uiteinden grote glaspartijen en het gebrandschilderde raam. Deze bijzondere ruimtelijkheid was in de bestaande situatie nauwelijks te ervaren doordat de ruimte donker en rommelig was. Daarnaast was het podium niet dominant genoeg om zijn positie in de enorme ruimte op te eisen.

Ontwerp
Het ontwerp is geïnspireerd op de modernistische stroming van eenvoud, licht en ruimte, welke ook terug te vinden is in de traditie van protestantse kerkenbouw. De ruimte is teruggebracht tot een eenvoudige witte hoofdvorm, waarin de eikenhouten liturgische elementen, het podium en het bestaande glas-in-lood raam prachtig tot hun recht komen. Door gebruik te maken van een beperkt palet van kleuren en materialen ontstaat een rustige, sacrale ruimte.
Door de ronde vormgeving van de wanden en trappartijen van het liturgisch centrum, vormt deze het natuurlijke zwaartepunt in de ruimte. De gekromde wand boven het podium is zo geplaatst dat ze gebruikt kan worden voor de beamerprojectie, welke zichtbaar is vanaf iedere plek in de zaal. Techniek en verlichting zijn zo veel mogelijk weggewerkt, zodat ze de ruimte niet verstoren.
De zaal en het podium zijn flexibel in gebruik en opstelling en worden gebruikt voor kerkdiensten, voorstellingen, klassieke concerten, koren, uitvaarten en lezingen. Om de zaal bij kleinere bijeenkomsten optisch te verkleinen is een scherm ontworpen. Deze vormt een eenheid met de Gedachteniskapel, welke de vorm heeft van een slakkenhuis. De Kapel is hierdoor tegelijk onderdeel van de zaal, alsmede een intieme ruimte voor stilte, herdenking en gebed.

Meubelontwerp
De meubels zijn in samenwerking met de meubelmaker Tim van Caubergh ontworpen. Het eikenhout en de ronde vormen van het liturgisch centrum komen terug in de meubels en de kamerschermen. De meubels zijn opgebouwd uit vele naast elkaar geplaatste latten. Iedere afzonderlijk latje is recht, maar samen vormen ze een complex, dubbel gekromd vlak. Hiermee verbeelden ze de kracht van de ecclesia, de gemeenschap. Tegelijk verwijzen de meubels naar de vormen en ordeningsprincipes in de natuur.

Gegevens
Opdrachtgever:       Protestantse Gemeente Purmerend
Ontwerp:                Van Kooten Architectuur
Bouw::                    Gebroeders Winkelaar
Meubelmaker:        Tim van Caubergh
Geluid:                   Relisound
Akoestiek:              Het Geluidburo
Verlichting:             Erco
Realisatie:               2016
Fotografie:             Peter Lipton

Reacties zijn gesloten.