ontwerp nieuwbouw, verbouwing en interieurs van kerkgebouwen  

duurzame & multifunctionele kerk

Ontwerp voor een duurzaam en multifunctioneel kerkgebouwin het kader van de Amerikaanse Faith in Place prijsvraag. Het ontwerp kreeg een eervolle vermelding van de jury.

ONTWERP De ruimtelijke opbouw van een klooster vormt de inspiratiebron voor het ontwerp van dit duurzame kerkgebouw: een besloten tuin, de kapel, zijvleugels en een toren. De kloostertypologie is aangepast aan de stedelijke context en gebuikt om de uiteenlopende activiteiten van een modern christelijke gemeente te organiseren. De ruimtes zijn gegroepeerd rondom de besloten tuin. De tuin is een cadeautje voor de buurt en nodigt mensen uit om naar binnen te komen. De kerkzaal bevindt zich op de eerste verdieping zodat hij als een lamp zichtbaar is voor de omgeving, en er tegelijkertijd een scheiding komt tussen de sacrale kerkruimte en de meer alledaagse functies op de begane grond. Tegelijkertijd is er meer ruimte voor verhuur aan andere partijen die directe toegang vanaf de straat wensen.

FLEXIBILITEIT Het gebouw heeft twee hoofdingangen: de tuin met meerdere toegangsdeuren naar de zijvleugels en de kerkzaal, en de ingang aan de zijgevel in de straat met directe toegang tot de crèche, jongerenruimten, vergaderzalen en ontmoetingsruimte. Op deze manier kan het gebouw op verschillende manieren aan derden verhuurd worden die hun eigen entree kunnen gebruiken. Muren zijn niet dragend waardoor ze dun zijn en indien nodig verplaatst kunnen worden. Het gebouw kan in de toekomst uitgebreid worden door een tweede verdieping op de zijvleugels toe te voegen.

CONSTRUCTIE Het gebouw is gebaseerd op een modulair raster, waardoor er, met behulp van prefabricage en herhaling van elementen, bespaard kan worden op de bouwkosten. De hoofddraagconstructie bestaat uit een lichtgewicht staalconstructie met daarop een secondair raster van houten balken.

DUURZAAMHEID
• De klimaatgevel in de kerkzaal wordt in de winter gebruikt om de ventilatielucht op te warmen, gedurende de zomer wordt de lucht naar buiten afgevoerd waardoor het gebouw koel blijft.
• De daken van de zijvleugels zijn bedekt met mos zodat regenwater kan infiltreren en het gebouw koeler blijft.
• Door de lichte constructie zal het gebouw sneller opgewarmd zijn dan een vergelijkbaar zwaarder gebouw. (accumulerend vermogen)
• Het gebouw kan gedurende de hele week gebruikt worden. De organisatie van de plattegronden zorgt ervoor dat het gebouw tegelijkertijd gebruikt kan worden als crèche, bibliotheek, koffieruimte, conferentiecentrum, buurthuis en kantoor voor de kerkelijk werkers.

http://www.faithinplace.org/

http://buildingcompetition.faithinplace.org/winners4.html

Reacties zijn gesloten.