ontwerp nieuwbouw, verbouwing en interieurs van kerkgebouwen  

duurzame verwarming sint bavo – nudge prijsvraag

Samen met Boom Milieukundig Onderzoek en Ontwerpbureau en Joost van Ettekoven hebben we een oplossing bedacht voor een duurzame en comfortabele verwarming van de Sint Bavo in Haarlem. De ingreep bestaat uit twee onderdelen:
1. Het afsluiten van de ruimten tussen de bestaande kerkbanken met houten schotten of kleedjes, waardoorkerkgangers beschermt worden tegen ongewenste tocht.
2. Een tijdelijk gewelf, gemaakt van warmtereflecterend en transparant doek (Verosol). Dit heeft twee effecten. Ten eerste wordt de warmte van de mensen en de bankverwarming teruggekaatst en zo dubbel benut. Ten tweede wordt de verticale luchtstroming (warm omhoog en koud naar beneden) in tweëen gedeeld: een deel boven het doek met de laagste temperaturen en een deel onder het doek. Door de kleine temperatuurverschillen en de korte “valhoogte” blijft de luchtsnelheid onder de tochtgrens (0,15 m/s). Door de transparantie blijft de ruimtelijke beleving van basiliek intact. In de zomer of wanneer gewenst kan dit doek worden opgetrokken in de koepel en heeft het geen effect op de ruimte en de akoustiek. Doordat het doek erg licht is, is de beïnvloeding van de akoestiek ook in uitgevouwen toestand gering.

Onder het plankier waar de banken op staan, komt vloerverwarming uit capillaire buisjes; totaal 600 m2. De bestaande voetbuis geeft nog teveel warme lucht af. Met de vloerverwarming krijgen we meer warmte straling. Deze verwarming is per vijf banken in te schakelen zodat we afhankelijk van het verwachte bezoek selectief kunnen verwarmen. Omdat we alleen lokaal verwarmen en de rest van de basiliek met rust laten, is slechts een tiende van het vermogen nodig.

Reacties zijn gesloten.