ontwerp nieuwbouw, verbouwing en interieurs van kerkgebouwen  

fotoreportage: van ars kerk den haag

Deze bijzondere kerk in Den Haag is in de tweede helft van de zestiger jaren ontworpen door Aldo van Eyck, in samenwerking met Dom Hans van der Laan, de bedenker van het Plastisch Getal, en ontwerper van het Benediktijner klooster in Mamelis.

Het gesloten volume bestaat uit twee delen. De lage, gesloten kerkruimte verwijst naar de catacomben waar de vervolgde christenen van de vroege kerk in bijeenkwamen. De hoge binnenstraat lijkt op het schip in een gotische kerk en leidt naar het kruis. Aan weerzijden van deze ‘straat’ staan halfronde kapellen. Licht valt de ruimte op een sublieme wijze binnen door de ronde betonnen dakkoepels, die worden doorsneden door de betonnen balken van de dakconstructie. Aldo van Eyck heeft veel aandacht besteed aan de wijze waarop constructieve elementen zoals kolommen, balken en lichtkoepels elkaar raken, waarmee hij verwijst naar de bijzondere rol van constructies in de geschiedenis van de kerkenbouw.

De gevels van het gebouw tonen de geleding van het gebouw met hogere en lagere ruimtes, maar verhullen de schoonheid van de binnenzijde. De gevels zijn sober en bestaan volledig uit betonblokken waardoor het gebouw in zichtzelf lijkt gekeerd. Zelfs de dakranden zijn gemaakt van betonblokken, waardoor het regenwater zijn sporen op het gebouw heeft achtergelaten en het gebouw zichtbaar verouderd.

Reacties zijn gesloten.