ontwerp nieuwbouw, verbouwing en interieurs van kerkgebouwen  

fotoreportage: ontmoetingskerk den haag

De gereformeerde ontmoetingskerk is in de tweede helft van de jaren zestig  ontworpen door de architect Geert Drexhage, tegelijk met de Van Ars Kerk van Aldo van Eyck, tweehonderd meter verderop in dezelfde straat. Waar van Eyck heeft gekozen om het een gesloten volume met weinig lichtinval te maken, koos Drexhage voor een alzijdige lichtinval in een vierkante ruimte met een gevel van schuin geplaatste betonnen lamellen. Het levert een mooie lichte ruimte op, maar geeft te veel tegenlicht bij het kijken richting het liturgisch centrum, waardoor er van de voorganger niet veel meer te zien is dan een donkere contour.

De moderne vormgeving sluit aan bij de gereformeerde liturgie. Het Peter Conacher orgel is een bijzonder element in het gebouw, doordat het qua vormgeving volledig afwijkt van de architectuur. De zaal kan voor andere doeleinden gebruikt worden doordat de kansel in het podium verzonken kan worden, en de avondsmaaltafel en het doopvont losse elementen zijn.

De kavel wordt efficiënt benut door de bijruimten onder de zaal te plaatsen, half verzonken in het maaiveld. Hierdoor ligt de kerkzaal anderhalve meter hoger dan het maaiveld. De ontmoetingsruimte met hoofdentree ligt halverwege deze twee niveaus en sluit aan op het maaiveld.

Reacties zijn gesloten.